TITANDIOKSID OG KOSMETIKK
Titandioksid er et naturlig forekommende stoff som blant annet brukes i mat, kosmetikk og andre hverdags-produkter..
Jeg har fått noen henvendelser angående dette stoffet og hadde derfor lyst til å fortelle litt om en fransk studie som har fått oppmerksomhet i media i det siste.
Jeg vil belyse noen viktige punkter for deg som syns at dette er et spennende tema og som kanskje bekymrer deg for hudproduktene du bruker eller jobber med til vanlig.
Dette innlegget vil naturlig nok dreie seg om titandioksid og kosmetikk.
Det er to hovedgrunner til av vi bruker dette stoffet i kosmetikk:
o En flott, klar og kraftig hvit farge
o En godt fysisk solfilter (reflekterer sol-strålene)
Bekymringene for bruk av stoffet dreier seg om:
o Potensielt kreftfremkallende egenskaper.
"Helsekontrollen" viste nettopp et innslag om titandioksid og farer relatert til dette stoffet. De viste til en studie utført i Frankrike.
Studien som det refereres til viser en potensiell kreftfremkallende egenskap når dette stoffet gis som «næring» ( i drikkevannet) til rotter, og da spesielt i nanoform (altså veldig små partikler)
Det betyr at stoffet kommer ned i fordøyelsessystemet og tas opp der fra.
Det viste en mulig sammenheng mellom stoffet og økt sjans for utvikling av noen typer for kreft.
Så husk på at denne studien tar utgangspunkt i titandioksid som et stoff i drikkevannet gitt til rotter, ikke som et kosmetisk stoff.
Du finner selve studien HER
Når det kommer til bruk av stoffet i kosmetikk er det ingenting som tilsier at det skal være kreftfremkallende som en kosmetisk ingrediens i feks kremer og solkremer*
Det er stor forskjell på å få i seg et stoff oralt (gjennom munn og ned i magesekken for så å tas opp i blodet) og det å smøre det topikalt på huden.
*MEN, det flere allikevel er enige om er at man skal være forsiktig med bruk at titandioksid, og da spesielt i nanoform, i sprayprodukter og i pudderprodukter/sminke.
Det betyr at mange anbefaler at du skal unngå å bruke solkrem i sprayform/på pumpeflaske med titandioksid i nanoform, som solfilter.
Årsaken til bekymringen rundt dette, er at du da risikerer å puste dette stoffet ned i lungene ved påføring, og at det kan være potensielt kreftfremkallende i dette området.
Om produktet inneholder titandioksid i nanoform skal dette stå i innholdsfortegnelsen.
Det kan stå titanium dioxide (nano) eller det kan stå CI 77891 om stoffet brukes som et fargestoff.
Oppsummering;
Jeg ville ikke vært redd for å bruke solkrem med dette filteret i et kremprodukt. (dette er bare min personlige mening, basert på studier og forskning jeg har lest, samt at lovverket tillater bruk at dette stoffet)
Innenfor gitte rammer (max 25% i produktet) og på frisk (eller solskadet hud) er dette helt trygt i bruk.
- Det er et meget godt fysisk filter som beskytter mot både UVA og UVB stråler.
Men som sprayprodukt ville jeg nok sett etter et produkt uten akkurat dette stoffet i nanoform.
(Husk at også tannkrem og leppepomader er kosmetiske produkter og at disse kan inneholde titandioksid, som kan havne i mage/tarm-systemet.)
(Husk at også tannkrem og leppepomader er kosmetiske produkter og at disse kan inneholde titandioksid, som kan havne i mage/tarm-systemet.)
Forskning/studier på stoffer ved oralt inntak gjort på dyr, kan ikke nødvendigvis relateres til mennesker og topikal påføring av stoffet.
Men ingenting er bedre enn at vi kan gjøres oppmerksomme på potensielt farlige stoffer, slik at de kan forskes på også i kosmetisk sammenheng og eventuelt reguleres ved bruk, når ny kunnskap eventuelt «dukker opp»
Er du spesielt interessert kan du lese dette Høringsbrevet som du finner på mattilsynet.no:
Er du utdannet Hudterapeut eller Kosmetisk sykepleier?
Bli med i den produktnøytrale Kunnskapsportalen Hudens Verden".
Les mer HERØnsker du en Hudkonsulent-utdannelse?
Les mer HEREr du forbruker og vil lære mer om hvordan du kan oppnå DIN optimale hud?
- Bli med på nettkurset Sunn og Vakker Hud. Les mer HER